Simpsonit tällä viikolla

Arkisto

Simpsonit tällä viikolla Subilla

Maanantai
Ei Simpsoneita.
Tiistai
Ei Simpsoneita.
Keskiviikko
Ei Simpsoneita.
Torstai
Ei Simpsoneita.
Perjantai
Ei Simpsoneita.
Lauantai
Ei Simpsoneita.
Sunnuntai
Ei Simpsoneita.
Navigaatio
Simpsonit.org » Uutiset » 2012 » Huhtikuu

Huhtikuun 2012 uutiset

11.4.2012 15:59
Simpsonien luoja Matt Groening paljastaa Smithsonian-lehden haastattelussa, että hän nimesi Springfieldin, Simpsonien kotikaupungin, Oregonin osavaltiossa Länsi-Yhdysvalloissa sijaitsevan Springfieldin mukaan. Aiemmin nimen taustaa on voitu vain arvailla, sillä Yhdysvalloissa on 16 Springfield-nimistä kaupunkia ja useampia pienempiä paikkakuntia.

Portlandin kaupungissa Oregonissa varttunut Groening kertoo haastattelussa katselleensa lapsena Isä tietää kaiken -televisiosarjaa. Hän oli innoissaan, kun luuli sen sijoittuvan kotiosavaltiossaan sijaitsevaan Springfieldiin. Myöhemmin hänelle selvisi, että sarjan Springfield olikin vain kuvitteellinen paikka. Hän halusi, että myös Simpsonien kotikaupungilla olisi tavallinen nimi, jotta kaikki yhdysvaltalaiset voisivat kuvitella asuvansa Simpsonien kotipaikan lähellä.

"Kun ihmiset sanovat, että nimi tulee Ohion, Massachusettsin tai minkä tahansa Springfieldistä, vastaan aina, että jep, niin tulee", Groening kertoo.

Jo aiemmin on tiedetty, että Groeningin kotikadun nimi oli Portlandissa sama kuin Simpsonien kotikadun nimi, eli Evergreen Terrace. Hän on nimennyt myös joitakin hahmojaan Portlandin katujen mukaan. Esimerkiksi Flandersin perheen sukunimi tulee Flanders Streetistä.

3.4.2012 15:35
Simpsonien ikäraja Suomessa on esityskaudesta riippuen joko 7 tai 12. Vielä viime vuonna joidenkin kausien ikäraja oli 11, mutta tämän vuoden alussa voimaan tulleen uuden kuvaohjelmalain nojalla ikäraja 11 korvautui ikärajalla 12.

Sekä Simpsonien DVD:llä julkaistut että vain televisiossa esitetyt kaudet on tarkastettu kokonaisuuksina, joten jokaisella kauden jaksolla on sama ikäraja. Ikäraja määräytyy kauden haitallisimman jakson perusteella, eli vaikka periaatteessa joku jakso voisi olla toista harmittomampi, niillä on sama ikäraja. Simpsoneita on tarkastettu vuodesta 1999 lähtien Valtion elokuvatarkastamossa, jonka nimi muuttui tämän vuoden alussa Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskukseksi.

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen tarkastaja Teppo Esko on yksi Simpsonien ikärajoja pohtineista henkilöistä. Esko kertoo, että hänen tarkastamissaan jaksoissa ikärajaan vaikutti erityisesti yliampuva ja groteskin huumorin yhteydessä esiintyvä väkivalta. Joissain jaksoissa hän muistaa nähneensä myös huumeidenkäyttöä.

Mediakasvatusseura ry:n äskettäin julkaiseman Lasten mediabarometri 2011 -tutkimuksen mukaan Simpsonit lukeutuu suomalaisten komasluokkalaisten suosikkiohjelmien joukkoon. Se sai yhdessä Salattujen elämien ja Pokémonin kanssa eniten suosikkimainintoja haastatelluilta 298 kolmasluokkalaiselta. Kolmasluokkalaiset ovat tavallisesti kahdeksan- tai yhdeksänvuotiaita, joten jotkut Simpsonien jaksoista voivat ikärajan perusteella olla heidän kehitykselleen vaarallisia. Esko vahvistaa, että Simpsonien katselu saattaa olla haitallista ikärajaa nuoremmille lapsille.

Ohjelma voidaan ottaa uudelleen luokiteltavaksi, jos sen ikärajan epäillään olevan virheellinen. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus käsittelee myös hyvin perustellut yleisön vaatimukset.

"Muistimme mukaan tällaisia vaatimuksia ei ole tullut Simpsonien osalta ainakaan viimeisten viiden vuoden aikana", Esko kertoo.