Harry Julius Shearer

Syntynyt: 23.12.1943 (Los Angeles)
Tunnetuimmat roolihahmot Simpsoneissa: Charles Montgomery Burns / herra Burns / johtaja Burns (Mr. Burns)
Eddie
Dewey Largo / herra Largo (Mr. Largo)
Herman
Jasper Beardly
Julius Hibbert
Kang
Kent Brockman
Lenny Leonard
Ned Flanders
Otto Mann
Rainier Wolfcastle / McBain
Roy Snyder / tuomari Snyder (Judge Snyder)
Seymour Skinner
Takku (Scratchy)
Timothy Lovejoy / pastori Lovejoy (Reverend Lovejoy)
Tohtori Marvin Monroe (Dr. Marvin Monroe)
Waylon Smithers

Harry Shearer on vanhin Simpsonien kuudesta päänäyttelijästä. 1950-luvulla lapsinäyttelijänä aloittanut Shearer on sittemmin tehnyt myös ohjaajan, käsikirjoittajan, tuottajan, muusikon, radiojuontajan ja kirjailijan hommia.

Shearer palkattiin suosittuun Saturday Night Live -televisiokomediaan vuonna 1979. Hän ei kuitenkaan tullut toimeen työkaveriensa kanssa ja jätti sarjan jo seuraavana vuonna.

Seuraava suuri askel Shearerin uralla oli vuonna 1984 ilmestynyt elokuva Spinal Tap - Hei me rokataan, jossa hän esitti törttöilevän hevibändin basistia Derek Smallsia. Elokuva nousi kulttisuosikiksi, ja satiirinen Spinal Tap -yhtye jäi elämään omaa elämäänsä. Bändi on levyttänyt useita albumeja ja esittää edelleen musiikkiaan livenä.

Simpsoneissa Shearer aloitti vuonna 1989. Hän ei aluksi olisi halunnut vastaanottaa pestiä, koska ajatteli työn olevan tylsää yksinpuhelua studiossa. Hän muutti mielensä kuullessaan, että Simpsoneissa näyttelijät lukevat vuorosanat yhdessä.

Lujatahtoinen Shearer on muutamaan otteeseen aiheuttanut työnantajalleen harmaita hiuksia. Vuonna 2004 hän laukoi Simpsonien silloisen tason olevan surkea ensimmäisiin kausiin verrattuna. Hän on usein viimeinen kanto tuotantoyhtiö 20 Century Foxin kaskessa, kun näyttelijät neuvottelevat uusia sopimusehtoja. Shearer on jopa uhannut jättävänsä Simpsonit, jos ei saa palkkavaatimustaan läpi.

Katso myös