Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Gabbo

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
Hahmot / Vs: Kertakäyttöhahmot
« : 12.04.20 - 09:38 »
Oma suosikkini, ja myös monen muun suosikki, on Frank Grimes jaksosta Vihamies. Hänen hajoamisensa on hillitöntä katsottavaa. Grimesista olisi voitu yrittää nyhtää lisää hupia tulevissa jaksoissa, mutta kuin kaiken julmuuden kruununa tekijät uhrasivat hahmon hauskuuden alttarilla. Se oli oikea päätös vailla kompromissia. Kaiken lisäksi Hank Azaria säkenöi roolissaan. Täyden kympin hahmo.
Tästä tuli mieleen pari ehtoota sitten mieleen että yksi mahdollisuus olisi Frank Grimesiä käyttää jaksoissa. Jossain "Treehouse of Horror" - episodissa voisi esimerkiksi Grimes nousta kuolleista kuin eräs "universumin tunnetuin hevari" (lue: jeesus) konsanaan.. ja suunnitella Homerin tappamista, tietenkin poika apunaan.

Ilmeisesti sarjan tekijät ovat luovuudenpulassa lukeneet tämän sivuston keskustelupalstaa. :D Tuossa muutama Kauhujen talo sittenhän Grimes tosiaan nousi haudastaan kostamaan Simpsoneille. Toki vain jakson alkusegmentissä, mutta kyllä siinäkin jo onnistuttiin romuttamaan osa hahmoa.

2
Ymmärränkö tätä palstan kävijätilastoa oikein, että tuossa muutama päivä sitten on saavutettu ennätykset: peräti 304 kävijää täällä samanaikaisesti?! Onnea!

Vaan tämän tekstinpätkän aiheeni koskee Simpsoneiden jaksojen suomennettuja nimiä. Olen jo hetken aikaa pohdiskellut typerimpiä suomennos-nimiä ja tässä tulee nyt vähän pohdintaa aiheen ympärillä. Englanninkielisissä nimissähän on pyritty ensimmäisistä kausista lähtien luovuuteen ja suureen parodialliseen päämäärään. Välillä tuntuu, että joku jakso on kirjoitettu hauskasti keksityn nimen ympärille.

Tietenkin oma lukunsa ovat "Kauhujen talo"-jaksot. Vaikkeivät ne sijoitukaan ensimmäistä lukuunottamatta puumajaan, on tuo otsikko silti heikko suomennos. Vaan voisiko "Kauhujen puumaja" enää kuulostakaan hyvältä kaikkien näiden vuosien jälkeen? Ja ensimmäiset kauhu-jaksothan oli nimetty kaikki erilailla, vasta neljännessä otettiin toistuva suomennos käyttöön. Lähden perkaamaan näitä typerimpiä nimi-käännöksiä järjestyksessä, eli kaudesta 1 lähtien:

- "Komedian kuningas" (Hassu-klovniin se kai viittaa, mutta tuo jakson nimenä on se jotenkin hämäävä.)
- "Pelastakaa sielunne" (tässä on ehkä pyritty luovuuteen, mutta kyllä minulle olisi riittänyt vaikka "Laiton kaapeli" jakson nimeksi.)
- "Suosikki" (jaksossa tarkoitetaan kai, että Bart on mafian suosikki? Ota siitä nyt selvää...)
- "Kymmenen plus" (nimessä on muistutus, että "ai niin, siinä Hassu-leiri jaksossa oli se hyvän arvosanan alkujuoni".)
- ”Oluetta, ole oluetta” (tässä on suomentaja mielikuvitus lähtenyt harhailemaan turhankin luovaan liitoon.)
- ”Cape Fear” (päinvastoin kuin edellisessä.)
- "Kohta ei huvita enää mikään" (turhan pitkä.)
- "Kuolleet sielut" (ehkä vähän liikaa paljastava, ja toisaalta muutenkin vähän kaukaa haettu.)
- ”Hyvä poliisi, huonot housut” (tässä on kompastuttu taas pahemman kerran!)
- ”Lempilammas” (tässä ilmeisesti suomennoksen keksijä on katsonut jaksosta vain alkutahdit.)
- "Bobin poksahdus" (joka varsinaisessa jaksossa jää toteutumatta!)
- "Pygmalion" (taas laiskaa suomennostyötä)
- "Klovni menettää järkensä" (väännetty kenties englanninkielisestä nimestä, mutta ampuu harhaan, sillä eihän meidän rakas Hassu-klovnimme tässä mieleltään kajahda.)
- "Kaikkien aikojen huonoin jakso" (tämä taas on käännetty suoraan englannista, mikä toimii Sarjakuvahemmon lausahduksena, mutta ei ehkä suomennoksena.)
- "New Kids on the Blecch" (no tätä ei ole suomennettu lainkaan. Kai bändi, josta jakson nimeä parodioidaan on sitten sen verran tuttu?)
- "Hurlumhei" (kuulostaa perin laiskalta suomennokselta. Tässä Simpsonit ovat tosi-tv-tunnelmissa, mutta vasta hetki sitten oli ilmestynyt jakso otsikolla "Tosi-tv". Tämä jälkimmäinen muuten taas paljastaa pahasti jakson loppuratkaisua...)
- "Homer ja sikatehdas" (jakso, jossa Homer pukeutuu Piirakkamieheksi ja jonka alussa Homer etsii sikatehtaan piilottamaa kuponkia, mutta JOSSA EI vierailla sikatehtaalla vaan maatalousmessuilla. Tämän kaikkien aikojen huonoimman nimi-käännöksen pisteitä nostaa se, että se on ilmeisesti vaihtanut nimensä muotoon "Kosto on herkullinen". Ainakin jos uskomme tätä sivustoa, ja miksi emme uskoisi.)
- "Paratiisi puskassa" (tarkoittaa varmaan perheen löytämää Takamaata, mutta ei se nyt varsinaisesti mikään paratiisi ollut. Saati sitten puskassa...)
- "Liekehtivä jäbä" (tämän nimi saa edes jonkinlaisen selityksen vasta jakson lopussa.)
- "Lisan blues" (kausi 29 toistaa kauden 1 nimeä! Näinhän on käynyt myös nimelle "Ystävä hädässä", jonka alta löytyy myös kaksi eri jaksoa)
- "Älä tartu mun rattiin" (taas yritetty suomentaa suoraan englanninkielisestä nimestä kehnoin seurauksin.)
- "Dou Kanada" (kyllä se vaan suomeksikin kirjoitetaan D'oh!)

Tässä kuitenkin kriittisen listan lopuksi vielä muutamia ruusuja, joissa on osattu sijoittaa nimileikki suomalaiseen kulttuuriin:
"Teit isäin astumaan", "Susi ihmiselle susi", "Lisan liukkaat", "Perjantai-illan aave", "Lumen taju", "Ei me olla apinoita!", "Lisa ihmemaassa", "Kaikki isäni tarinat", "Maailmanlopun meininki".

3
Pyöriiköhän täällä enää ketään? Lukeeko näitä kukaan? Kiinnostaako Simpsonit?

Nyt kun on alkamassa sarjan 31. tuotantokausi (!!?!) on syytä nostaa taas tämä nykytaso pinnalle. Sarja on tosiaan ollut reippaassa alamäessä reilut 10 vuotta ja sen voi katsojaluvuistakin päätellä. Itse olen kaikki tähän mennessä tulleet jaksot kuitenkin aktiivisesti, välillä myötähäpeää tihkuen katsonut. On tullut katsottua myös monta Youtube-videota Simpsonien nykytilasta ja mikä siinä oikein mättää. Monta kertaa esille on noussut käsite "zombi-Simpsonit". Todellakin sarjan hahmoja voi sanoa hyvällä omalla tunnolla eläviksi kuolleiksi.

Tuoreimmalla kaudella on jopa ollut muutamia hyviä juoni-aihioita, esimerkiksi Ukille leikkisotilaiden pintaan nostama trauma, Hassu-klovnin tuhoontuomittu elokuvaprojekti tai Tikun ja Takun vaihtaminen naissukupuolisiksi ja tästä aiheutuneet nyrpistelyt lasten keskuudessa. Mutta se huumori. Se loistaa tyystin poissaolollaan, enkä ainakaan itse löydä siitä enää samaistumispintaa. Hahmot laukovat ennalta-arvattavia kommentteja, jotka on varmasti jossain aikaisemmissa jaksoissa tehty paremmin. Kaikki tuntuvat jämähtäneen omiin luonteepiirteisiinsä, kaikki tuntuvat... zombeilta. Wiggum on historian huonoin poliisi, Otto on viehtynyt väkeviin päihteisiin, Hassu-klovnin burgereihin tulee kyseenalaisia ainesosia. Nämä on katsojilla tiedossa, tarvitseeko niitä alleviivata jokaisella hahmon esityskerralla? Eikö tämä ole jo katsojan aliarviointia parhaimmillaan? Asia on kaikille selvillä, MOVE ON!

Tietenkin tämä Apu-insidentti oli myös puheenaiheena hetko sitten. Muutamakin intialainen oli pahoittanut mielensä hahmon käytöksestä ja kohtahan siitä jo loukkaantuivat muutkin kuin intialaiset. Hahmo poistettiin tai ainakin siirrettiin taustahahmoksi ja Lisa ja Marge kommentoivat suht osuvastikin tätä episodia yhdessä jaksossa. Kuluvana kesänä menehtyi Russi Taylor, joka antoi äänen mm. Martin Princelle ja Sherrille & Terrille. Jos nämäkin kirjoitetaan ulos sarjasta, niin alkaa Springfieldin väki harventua. Toivomme ennen kaikkea ettei kukaan pää-ääninäyttelijöistä heitä veiviään ennen sarjan loppua, se se vasta olisi viimeinen naula arkkuun.

Omaan silmään Simpsonit lähtivät alamäkeen kausilla 18-19. Silloin katsoin aktiivisesti uudet jaksot ja huomasin, että välillä jäin jakson jälkeen ihmettelemään kuinka omituinen juoni oli vastanäkemässäni jaksossa ollut (kuten Jazzia ja hyväntekeväisyyttä, Pelin pyörteissä tai Kuningasidea äänestykseen). Katsottuani 20. kauden ensimmäisen jakson, loppui kiinnostus kuin seinään. Minulla ei ollut halua katsoakaan seuraavaa jaksoa ja sarjan pariin palasin vasta pari-kolme vuotta myöhemmin. En silti ymmärrä näitä huutelijoita, jotka jaksavat mainostaa viimeisen hyvän kauden olleen 10. Ymmärrän kyllä, että tässä kohdin tapahtui samantapainen muutos kuin mihin itse lopetin katsomisen 10 vuotta myöhemmin. Vaan tämän jälkeen sarja sentään oli hauska ja viihdyttävä vielä sen 10 vuotta, tänä päivänä suurin reaktioni lienee kevyt hymähdys eikä tätäkään ihan joka jakso tapahdu. Vaan tietenkin jos on sarjan kanssa kasvanut sen alusta asti, niin ymmärrän että tuossa vaiheessa jo hypättiin pois kelkasta.

Kyllähän se nykyinen HD-kuva miellyttää silmää, mutta samalla on sarjasta kadonnut lämpö. Uskoakseni jokaisella hahmolla on tietyt raamit, johon kaikki (äärimmäisetkin) ilmeet pitää saada mahtumaan, niinpä ilmehdintä on aika ajoin tönkköä ja... ilmeetöntä. Jos vertaa pelkkiä ilmehdintöjä vaikka kausilta 5 ja 28, ero on huomattava. Enkä itse perusta lainkaan niistä visuaalisista pikkuvitseistä, joita pitää joka jaksoon ja miltein joka kohtaukseen ängetä. Jos dialogi on puuduttavaa kuuneltavaa, niin ei mikään visuaalinen vitsi taustalla kohtausta ainakaan pelasta.

Vaan lienee aika lopettaa tämä päämäärätön jaarittelu, tulikivenkatkuinen oksennus. Helpotti toki. Sarjan jatkosta uskon, nyt kun kauden 31 ja 32 tuotannoista on jo sovittu, että nämä ovat viimeiset kaudet. Perusteena siihen on se, että sarja pääsee näiden jälkeen maagiseen 700 jakson rajapyykkiin ja ehkä ylikin. Toisena on tuleva The Simpsons Movie 2, jonka tekeminen on muistaakseni joltain taholta varmistunut. Uskon, että viimeisen kauden/jakson jälkeisenä kesänä sarja saataisiin kunnialliseen loppuunsa elokuvan myötä. Vaikka kunniahan siltä on mennyt jo aikaa sitten.

Kiitos & loppu

PS. Miksei 18. kauden DVD-boksia saa Suomesta?!

4
Trollinperkele ehätti vastata ensin!

Sattumoisin tänään katsoin Kauhujen talo-jakson numero 17. Tässä kuultiin mainio parodia Sir Mix-A-Lotin biisistä 'Baby Got Back'. Itse herra Sir laulelee parodiaa omasta laulustaan massiivisen Homerin samalla ahmiessa ihmisiä suuhunsa. Ei lainkaan huono pilaversio! 

5
Simpsonit.org / Vs: Kiitos
« : 31.08.18 - 09:59 »
Nykyään tulee taas katsottua enemmän Simpsoneita (kiitos Fox ja Sub kun tykitätte koko ajan Simpsoneita)

Oikeastaan sama täällä, ja nyt olen nimenomaan katsonut noita uusia jaksoja. Kyllä sieltäkin on hiljalleen ne omat lempijaksot löytyneet. Ehkä Simpsonit ovat "taas tulossa", nyt kun starttaa 30. tuotantokausi (!!!) ja leffan jatko-osa on vahvistettu. Silti toivon, että tässä olisi se viimeinen kausi. Parempi puolisko juuri eilen kyseli, että "etkö sä koskaan kyllästy Simpsoneihin", johon ylpeästi vastasin: "en". :) Kyllä sarjalla on erityinen paikka sydämessä, vaikka kultakaudet ovatkin jo takanapäin.

(kirjoitin tekstiä tajunnanvirtana, ja muuten suht pitkästä aikaa!)

6
Simpsonit.org / Vs: Kiitos
« : 09.10.17 - 11:44 »
Kiitos itsellesi!

Olet Mikko ollut melkoisen tärkeä henkilö sivustolla ja se liima, joka on pitänyt kaikki hajanaiset palaset yhdessä. Aktiivinen kirjoittelu on minultakin jäänyt taakse (ainakin toistaiseksi). Aktiivinen katselu sen sijaan on nostanut tänä kesänä-syksynä päätään kun olen "kerrannut" kaudet 25-28, osittain lievän uteliaisuuden, osittain myötähäpeän kera. Sen verran suonissa kiertää kuitenkin  keltainen veri, ettei sarjaa noin vaan tule koskaan syrjään syytäneeksi. Vaan nythän tämä alkaa mennä Ukki Simpsonin lailla raiteilta tämä tarina, eli lopuksi vielä Iso Kiitos!

7
Oheistuotteet / Vs: Esityskausiboksit
« : 23.07.17 - 12:56 »
Paras uutinen Simpsonit-rintamalta pitkään aikaan (kyllä, minäkin käyn vielä täällä palstalla). Mistähän moinen kelkankääntö johtui? Kai sitä jostain on haalittava rahaa... Vaan tulee boksi ehdottomasti koristamaan hyllyä, se on varma!

8
Tuli tuossa juuri pari jaksoa sitten mieleen, kun jaksossa "The Nightmare After Krustmas" oli liuta vierasääniä", ettei jakso ole ratsastanut pitkään aikaan julkimoiden vierailuilla. Tokihan tekijät jo silloin vuosi-kaksi takaperin tätä lupailivatkin, mutta nyt sen oikein huomasi kun useampi vieras asteli samaan jaksoon. Kerrassaan hienoa!

9
Eipä ollut kovin kaksinen jakso tuo Spider-Pigin paluu, mikä nyt ei tietenkään edes yllätä. Se sen sijaan yllättää miten sarjan tekijät uskaltavat vielä ratsastaa näillä vanhoille "hiteillä". Plopper-possu saattoi olla nettisensaatio ja hauska lisä silloin 10 vuotta sitten, kun Simpsonien elokuva ilmestyi, ja vielä silloinkin kun ko. possu teki ekat esiintymisensä itse sarjassa. Nyt vitsi on kuitenkin väljähtynyt kun possun kirmauksesta jäänyt pöly on laskeutunut.

10
Nyt en tiedä haetaanko tässä parasta hahmoa vai oikeasti parhainta työntekijää, joka tapauksessa molempiin kysymyksiin on vastaus: Seymour Skinner. Hän johtaa koulua oppilaiden vilkkauteen nähden hyvin. Hänellä on luovia tapoja saada niinkutsutut alisuoriutujat pois maisemista mikäli tilanne niin vaatii. Se minkä Skinner miehuudessaan kotioloissaan menettää, korvaa hän sen työpaikallaan.


11
Hahmot / Vs: Hahmojen muuttuminen
« : 29.07.15 - 23:53 »
Itselläkin kaikkein eniten häiritsee tuo rakas koulubussinkuljettaja Otto. 18. kauden Metallica-fanitus taisi tosiaan olla niitä viimeisiä viittauksia Oton rock-musiikki-harrastukseen. Nykyään hän käyttää pilveä ja vahvempia päihteitä, jotka on vielä mauttomasti ujutettu vitsiksi. Vai onko hahmo syvempi viittaus siihen, että rokkarit, jotka nuoruudessaan kiersivät keikkoja ja kokemuksen maximoimiseksi käyttivät huumeita, ovat vanhemmiten jättäneet musiikki-harrastuksen kokonaan pois, ja ovat nyt vain säälittäviä narkkareita? Eli musaharrastus, joka oli ennen syy päihteiden käyttöön ei enää jaksa edes kiinnostaa näitä huumeisiin tarttuneita rokkareita.

Ja Maggie-vauva häiritsee minua myös. Jaksosta toiseen Maggie tekee jotain ylivauvamaista ellei peräti yli-inhimillistä. Sehän oli aikoinaan kova juttu kun Maggie tömäytti Homeria vasaralla (?) päähän piirrettyjen lietsoman väkivallan seurauksena, mutta tänä päivänä vauva on kuin paraskin palkkamurhaaja.

12
No kaikenlaista. Liekkö ollut suuri mainoskikka, jolla saadaan fanit takaisin katsomaan seuraavaa kautta ja Shearerin ääninäyttelyä innolla. Joka tapauksessa Harry varmaan saa aika mukavasti palkkaa nykyään per jakso, mutta mitäpä noista onhan se mukavaa, että lempiääninäyttelijäni jatkaa sarjan parissa.

13
Minä myönnän, että uusinta jaksoa myöten on kaikki jaksot nähty ja melkein hävettää myöntää. Ettepä tosiaan ole jäänyt mistään paitsi; tutut hahmot toistavat itseään jaksosta toiseen.

14
No nyt tuli sitten se viimeinen naula Simpsonien arkkuun. 26 vuoden jälkeen yksi pää-ääninäyttelijä lähtee ja sarjan taso on huonontunut monen vuoden ajan tasaisesti, eli eikö tätä sarjaa nyt voisi lopettaa?! Vai onko tämä uusi askel kohti tulevaisuuden Simpsoneita, jossa ääninäyttelijät korvataan vähä vähältä uusilla näyttelijöillä ja sarja jatkuu loputtomiin?

Itse en ainakaan aio katsoa sarjaa, sillä Shearer ja hänen hahmonsa kuuluu minun henk.koht. lemppareihin. Burns, Skinner, Lenny... ei tule onnistumaan tämä korvaus kyllä mitenkään kunniallisesti.

15
Sarjassamme "urheiluseurat ja kannattajat käyttävät Simpsonit-hahmoa reksiviitassaan". Tälläkertaa v. 2009/2010 - lieppeiltä olevan Lappeenrannan Saipan faniporukan esimerkki.Nyt taisi käydä lipsahdus: vaikka keltainen pohja antaisi muuta ymmärtääkin, niin eikös kyseessä ole kuitenkin Family Guyn 'Evil Monkey'? :D

Sivuja: [1] 2 3 ... 8