Simpsonit > Jaksot – kausikohtainen keskustelu

9. esityskausi

<< < (2/7) > >>

Gabbo:
Jaksoarvostelu: 9x1 - Hätä ei lue lakia

Ah, tämä on yksi niistä jaksoista joihin ei kyllästy koskaan!

Barney jättää kahden kuukauden ryyppyreissun seurauksena Homerin auton New Yorkiin ja täten Homer joutuu lähtemään perheineen kaupunkiin, jota niin suuresti vihaa. Sillä välin kun Homer odottaa autollaan rengaslukon avaajaa, muu perhe nauttii kaupungin nähtävyyksistä.

Juoneltaan jakso iskee aivan loistavasti. Homerin vierailu on juuri yhtä kauhea kuin hänen ensimmäisellä kerrallaan ja Marge, Bart ja Lisa ottavat puolestaan kaiken ilon irti. Homerin ärtymykseen on myös helppo samaistua; kun näkee rengaslukon avaajan laittavan uutta sakkolappua Homerin auton tuulilasiin tekee itsekin mieleni karjais: D'oh!

Jakso pursuaa loisteliaita vitsejä mainiten mm. Homerin ensimmäinen New York-käynti, Margen selitys lapsille iljettävän näköisistä kuolleista jäniksistä sekä loppukohtaus, jossa Lisa kysäisee isältään toista mahdollista käyntiä kaupungissa. Edelläajavasta roska-autosta lentelee rikkoutuneen tuulilasin läpi roskia Homerin naamalle ja mies toteaa raivoaan pidätellen: "We'll see honey......we'll see..."

Yksi suosikkikohtauksistani sarjan historiassa on kohtaus, jossa Homer käynnistää autonsa ja lähtee rengaslukosta huolimatta eteenpäin :D

Jakso on juuri sitä mitä Simpsonit ovat parhaimmillaan, kouluarvosanana 10

Gabbo:
Jaksoarvostelu: 9x4 - Kauhujen talo, osa 8

Tämä vuotuinen halloween-jakso kuuluu kauhu-kavalkadien kärkipäähän.

Homega-ihminen
Pormestari Quimby suututtaa ranskalaiset, jotka pian lähettävät ydinpommin tuhoamaan kaupungin. Pommisuoja-ostoksilla ollut Homer selviää ainoana ihmisenä räjähdyksestä.

Juonihan toimi oikein hyvin, mutta kenties mutanttiasukkaiden tilalle olisi voitu kehittää jokin muu loppu. On kuitenkin hyytävän hauskaa nähdä Homer yksin aavekaupungissa ja pitääpä tarina sisällään myös yhden suosikkivitsieni sarjan: kyseessä on kolme peräkkäistä hauskaa vitsiä Homerin muistellessa kuollutta perhettään. Ensin Homer muistelee poikaansa lyömässä pesismailalla, yllättäen myös Lisan hän muistaa maila kädessä ja Margen kohdalla puolestaan tulee huti. Tämän jälkeen Homer muistelee vielä "loppuja", aivan loistavaa vitsien ilotulitusta. (Olenpa tainnut mainita tämän täällä jossain suosikikseni aikaisemminkin.)

Kärpänen vs. kärpänen
Homer hankkii materiansiirtimen, jolla Bart yrittää risteyttää itsensä kärpäsen kanssa. Bart siirtyy pienen kärpäsen olomuotoon, kun taas kärpänen pääsee Bartin ruumiiseen.

Juonta on lainailtu Kärpänen-nimisestä kauhuklassikosta. Tämä osio on perus Kauhujen talo-kastia: tarjoaa maittavia nauruhetkiä ja saa kuitenkin vähän selkäpiissä värisemään. Huomasin muuten, että tämän Kauhujen talon kaikki tarinat päättyvät tavallaan onnellisesti. Itse pidän näissä jaksoissa enemmän lopuista, jotka loput jäävät ikään kuin auki.

Trullit uuniin
Eletään vuotta 1649, jolloin kaupungissa yritetään estää noitavainoja polttamalla kaikki vähänkin noidaksi epäillyt naiset. Marge paljastuu noidaksi ja lähtee siskojensa kanssa pelottelemaan kaupunkilaisia.

Hyvä idea, mutta huono toteutus. Margesta noitana olisi voinut saada paljon enemmn irti kuin jaksossa on otettu. Tämä onkin jakson heikoin tarina ja jättää ikävästi muuten hyvästä kauhusaagasta jälkeensä kuivan 'meh'-efektin.

Koulun arvosana-asteikolla annan jaksolle 8½

Monorail:
Jaksoarvostelu: 9x2 - Rehtorin kahdet kasvot

Rehtori Skinner paljastuu huijariksi, oikealta nimeltään Armin Tamzarian oleva Skinner näet varasti kuolleeksi luullun esimiehensä nimen Vietnamin sodassa. Oikea Skinner saapuu Springfieldiin ja siitähän soppa syntyy.

Minä en ole oikeen koskaan tottunut ajatukselle, että Skinner, siis Tamzarian, olisi huijari. Tämä jakso on juoneltaan kovin sekava, kun kokoajan jauhetaan väärästä ja oikeasta Skinneristä. Vaikka tämmöinen jakso onkin olemassa, minulle huijari-Skinner on aina Skinner.

Huijari-Skinner on aina ollut hyvä hahmo, varsinkin hänen joutuessa napit vastakkaen Bartin kanssa syntyy usein mukavaa katseltavaa. Tässä jaksossa Skinner on paikoin ärsyttäväkin, mutta  "oikea Skinner" on vielä ärsyttävämpi.

Jaksossa seuraa sitten onnellinen loppu, kun springfieldiläiset haluavat rehtorinsa takaisin, ja oikea Skinner heitetään menemään. Lopulta kaikki on kuin ennen, koko Armin Tamzarian-jupakka unohdetaan ja rehtori Seymour Skinner palaa takaisin koulun rehtoriksi.

Noh, onneksi huonon juonen vastapainona on perusvarmaa 9. kauden huumoria. Parhaana tsoukkina pidän automatkaa - Homerin ajamassa autossa on kauhea määrä porukkaa eri syineen. Tämmöinen yksinkertainen vitsi toimi tässä jaksossa.

Hmm... Kauden huonoimpia jaksoja, arvosanaksi pistetään 6/10. Ainoa tätä huonompi jakso tällä kaudella lienee Simpsonin laulava perhe -clipshow.

Tämä jakso tulee illalla Subilla. Katsokaahan niin tiedätte puhunko mielestänne täyttä roskaa vaiko täyttä asiaa. (Tai en kumpaakaan)

Gabbo:
Jaksoarvostelu: 9x11 - Simpsonin laulava perhe

Tämä on sarjassaan 4. sarjan clipshow-jakso ja varsin heikko sellainen.

Homerin vuokraama lännen elokuva paljastuukin musikaaliksi ja tämä saa perheen muistelemaan omiaan ja muiden aikaisempia laulusuorituksia aikaisemmista jaksoista. Välillä Snake pistäytyy Simpsoneilla ryöstöaikeissa.

Jakso on sangen puuduttavaa katseltavaa, senkin takia että se on kooste vanhojen jaksojen pätkistä, mutta etenkin siitä syystä että kyseessä on pelkkiä musiikkiesityksiä. Vaikka hienoja lauluja on sarja täynnä ei silti suomalaisen korvaan ne kuulosta varmaankaan yhtä hyvältä kuin jenkkilässä. Suomennokset eivät ole lauluissa yhtään niin teräviä kuin ne voisivat olla. Monet hyvät riimit, joita alkuperäiset laulut sisältävät on suomennoksessa lässähtäneet pilipali-riimitykseen. Tottakai alkuperäisestä biisistä tunnistaa riimit ja ymmärtää niiden hienoudet, mutta jotenkin on vaikea taas keskittyä pelkkiin riimeihin eikä seurata mitä ruudussa tapahtuu. Ähh, no ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan...

Tämä kierrätysjaksojen heikomman pään jakso kuuluu myös sekä kauden, että sarjan heikoimpiin. Tästä suuresta inhosta ja lyttäyksestä huolimatta täytyy mainita yksi hyvä vitsi jaksosta: Toisen osion päätteeksi Homer toteaa "Tiesin, että olisi pitänyt sulkea tuo ikkuna".

Kouluarvosanana 5-

PS. Lionel Hutzin ja Troy McCluren ääninäyttelijän Phil Hartman murhattiin muistaakseni noin 4 kuukautta tämän jälkeen. Hartmanin vaimo ampui miehensä ja lopuksi myös itsensä. Puistatuksia herättää aina jakson lopputekstit, jossa juuri Hartmanin nimen kohdalla Snake ampuu ensimmäiset laukauksensa. Eivätpä voineet tekijät aavistaa mitä tuleman piti.

Monorail:

--- Lainaus käyttäjältä: Gabbo - 13.02.13 - 16:38 ---PS. Lionel Hutzin ja Troy McCluren ääninäyttelijän Phil Hartman murhattiin muistaakseni noin 4 kuukautta tämän jälkeen. Hartmanin vaimo ampui miehensä ja lopuksi myös itsensä. Puistatuksia herättää aina jakson lopputekstit, jossa juuri Hartmanin nimen kohdalla Snake ampuu ensimmäiset laukauksensa. Eivätpä voineet tekijät aavistaa mitä tuleman piti.

--- Lainaus päättyy ---

Mielenkiintoinen havainto. Tässä olisi jollekin salaliittoteorioiden harrastajalle ainesta.
Hartman oli kyllä hyvä ääninäyttelijä. Lionel Hutz oli aikanaan parhaita sivuhahmoja, ja saipahan McClurenkin elokuva-, opetusfilmi-, sun muista esiintymisistä usein hilpeyden aihetta.

Tällä kaudella on tosiaan Hartmanin viimeinen esiintyminen, Hutzin viimeinen puherooli oli jaksossa Kaksi totuutta, McCluren muistaakseni jaksossa Avain onneen, joka sitten jäikin koko Hartmanin viimeiseksi.

Edit: Mr. Plow korjasikin, eli vain Hutzin viimeiset puheet on tällä kaudella. Puhuin siis läpiä päähäni, kun väitin Hartmanin viimeisiä puheita tälle kaudelle.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta